Millet vergiye, vekili kebaba doyacak

TBMM’de başlayan bütçe görüşmeleri adeta ‘Yemekteyiz’ programına döndü. Milletvekilleri 24 Aralık’a kadar hergün ziyafet çekecek. Hazırlanan listeye göre kebaptan köfteye, börekten dolmaya, dönerden tatlıya kadar birçok lezzeti yiyecek olan milletvekillerini oylayacağı 2024 bütçesi de vatandaşı yiyip bitirecek.

VERGİLERDE BÜYÜK ARTIŞ

Meclis’te görüşülen 2024 bütçesine göre, gelecek yıl vatandaştan toplanacak vergi bu yıla göre yüzde 72.7 oranında artacak.

2023 yılında vergi gelirlerinin 4 trilyon 824 milyar lira olması beklenirken, 2024 yılında bu gelirin 8 trilyon 335 milyar liraya çıkması bekleniyor.

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünleri, motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) de ciddi artış yaşanacak. ÖTV gelirinin 2023’e göre yüzde 71.9 oranında bir artışla 1 trilyon 409 milyar 765 milyon TL’ye çıkması öngörülüyor.

2024’te petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV’nin yüzde 129.4, otomobildeki ÖTV’nin yüzde 43.6, alkollü içkiden alınan ÖTV’nin yüzde 70.3, tütün ürünlerinden alınan ÖTV’nin yüzde 71.8 artması bekleniyor.

DEV AÇIK

2024 yılında bütçe giderleri Hazine yardımı ve gelirden ayrılan paylar hariç 11 trilyon 89 milyar TL olarak tahmin edildi. 2024 yılında bütçe açığının 2 trilyon 651 milyar lira olma bekleniyor.

Aradaki fark borçlanma yoluyla finanse edilecek. Bu vatandaşın üstündeki faiz yükünün daha da artması demek. 2024’te faiz giderleri, bütçedeki toplam giderlerin yüzde 11,3 denk düşüyor.

Gelecek yıl faize ödenecek para yüzde 94 artışla 1 trilyon 250 milyar lira olacak. Yanlış ekonomi politikalarının sonucu vatandaşın vergileri “faiz lobisi”ne akacak.

MİLLETVEKİLLERİ NE YİYECEK?

Bütçe görüşmeleri sırasında Milletvekilleri yörelerinin mutfağını yansıtan ikramlar yapıyor. Milletvekillerine hangi yemeklerin ikram edileceği liste haline getirilerek dağıtıldı.

Hergün 18.00-21.00 saatleri arasında vekillere ikram edilecek yemekler şöyle:

14 Aralık Perşembe: Mustafa VARANK (Bursa): İskender Kebap, Yeşillik, Tatlı

15 Aralık Cuma: Bayram ŞENOCAK (İstanbul): Tavuk Döner, Pilav, Salata, Ayran, Tatlı

16 Aralık Cumartesi: Tahir AKYÜREK (Konya) Fırın Kebap, Etli Ekmek, Bamya Çorba, Yaprak Sarma

17 Aralık Pazar: İbrahim YURDUNUSEVEN (Afyon): Afyon Yöresel Lezzetler

18 Aralık Pazartesi: Abdullah GÜLER (Sivas): Sivas Yöresel Lezzetler

19 Aralık Salı: Mestan ÖZCAN (Tekirdağ): Tekirdağ Köftesi, Ayran, Salata

20 Aralık Çarşamba: Mustafa VARANK (Bursa): İnegöl Köfte, Ayran, Kemalpaşa Tatlısı

21 Aralık Perşembe: Hulusi AKAR (Kayseri) Mantı, Sucuk İçi, Tandır Böreği, Fırın ağzı, Nevzene Tatlısı

22 Aralık Cuma: Cüneyt YÜKSEL (İstanbul): Kuzu Dolma, İçli köfte, Çiğ köfte, Sembusek, Ayran, Harire

23 Aralık Cumartesi: Osman ZABUN (Isparta): Yöresel yemekler

24 Aralık Pazar: Cevahir Asuman YAZMACI (Şanlıurfa): Şanlıurfa yöresel lezzetler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*