Suriye hapishanelerinde 33 yıl tutuklu kalan Lübnanlı yaşadıklarını anlattı

Esed Rejiminin İşkence Merkezi Sednaya’da Tutukluluktan Kurtulan Hamevi, Özgürlüğüne Kavuştu

Suriye’de devrilen Baas rejimi ve Esed ailesi iktidarının, ülke genelinde “ölüm merkezine” dönmüş çok sayıda işkence merkezi olduğu biliniyor. Esed rejimini deviren grupların kontrolü ele geçirmesinin ardından Sednaya ve diğer cezaevlerindeki rejim karşıtı tutuklular salıverildi.

Lübnanlı Suheyl Hamevi, Suriye’deki rejimi deviren güçlerin Şam’da kontrolü sağlaması ve tutsakları salıverilmesiyle “insan mezbahası” olarak tanımlanan ve rejim güçlerinin işkence merkezine dönüşen Sednaya’dan kurtularak özgürlüğüne kavuştu. Suriye’de yüz binlerce kişiyi işkenceden geçiren Beşşar Esed rejiminin kurbanlarından Hamevi, Suriye rejim güçlerince 1991’de Lübnan topraklarında alıkonuldu ve daha sonra tutuklanarak Suriye zindanlarına gönderildi.

Hamevi’ye, 1976-2005 yılları arasında Lübnan’ı işgal eden Suriye rejim güçlerinin, “Lübnan topraklarındaki varlığına karşı çıkmak” gibi çeşitli suçlamalar yöneltildi. “Vatanıma, aileme döneceğime dair hiç umudum kalmamıştı,” diyen Hamevi, Esed rejiminin yıkılmasıyla 33 yıllık esarethane yaşamından kurtuldu. Özgürlüğüne ve vatan topraklarına kavuşmanın sevincini AA muhabiriyle paylaşan Hamevi, çektiği ızdırapları aktardı.

Esed rejiminin işkence merkezi Sednaya’da 15 yıl boyunca hapsedilen Hamevi, her gün işkence gördüğünü ve umutsuzluk içinde olduğunu belirtti. Sednaya’dan sağ kurtulmasıyla evine dönen Hamevi, Suriye rejiminin insanlık dışı koşullarını ve zulmünü anlattı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre Hamevi, Esed rejiminin düşmesi sonrası serbest kalan ve ülkesine geri dönen ilk Lübnanlı oldu. Suriye Cezaevlerindeki Lübnanlı Tutuklular Derneği’ne göre, Suriye cezaevlerinde “zorla kaybedilen” Lübnanlıların sayısı 622’yi buluyor.

Suriye ve Lübnan Arasındaki Tarihi İlişki

Lübnan, özellikle dini açıdan çok çeşitliliğe sahip bir ülke olmasına rağmen, tarih boyunca Suriye ve İsrail işgallerine maruz kalmıştır. Suriye rejimi, 29 yıllık süreçte Lübnan’ı işgal altında tutarak, ülkeyi karşı çıkan gruplara mensup olmak suçlamasıyla tutuklamıştı.

Suriye hapishanelerine gönderilen Lübnanlı tutukluların birçoğundan uzun yıllar haber alınamamıştı. Son dönemde serbest bırakılan kişilerin olmasıyla birlikte, umutlar yeniden yeşermeye başladı.

Esed Rejiminin İşkence Merkezi Sednaya’da İnsanlık Dışı Uygulamalar

Suriye’de bulunan Sednaya Askeri Hapishanesi’nin, çöken Esed rejiminin işkence ve cinayet merkezi olduğu raporlara yansımış durumda. Rejim yetkililerinin, cezaevinde tutulan binlerce kişinin öldürülmesi olayını sessizce organize ettikleri belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, Sednaya’daki insan hakları ihlalleri, rejimin insanlığa karşı suç işlediğini ortaya koymaktadır. Esed rejiminin yıllarca devam ettirdiği bu zulüm artık gün yüzüne çıkmış ve dünya kamuoyunun gündemine gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir