BM: 2025’te 305 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyacak

AA

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde konuşan İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) “Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış 2025” raporunu paylaştı.

Fletcher, 305 milyon kişinin gelecek yıl insani yardıma ihtiyaç duyacağı tahminini duyurarak, BM ve insani yardım ortaklarının, 2025’te dünya genelinde 190 milyon kişiyi desteklemek için 47 milyar dolarlık yardım çağrısı başlattığını belirtti.

“32 ÜLKE VE 9 BÖLGEDE HAYAT KURTARACAĞIZ”

Fletcher, 32 ülke ve mülteci barındıran 9 bölgede hayat kurtarıcı yardım sağlamak için çalışacaklarını vurguladı.

Dünyanın şu anda “yangın yerine” döndüğünü vurgulayan Fletcher, en savunmasız olan kesimlerin en büyük bedeli ödediğine dikkat çekti.

“Yardıma en çok ihtiyaç duyan insanlarla dünya ilişkisini yeniden ayarlamalıyız” diyen Fletcher, bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir küresel dayanışma seviyesine ve cesur politik eylemlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Tom Fletcher, diğer 150 milyon ihtiyaç sahibine ulaşmayı amaçladıklarını ancak mevcut fonlarla bunun mümkün olamayacağını ekledi.

ÇATIŞMALAR 123 MİLYON KİŞİYİ YERİNDEN ETTİ

OCHA raporunda, çatışmaların artan sıklık ve şiddetiyle yaklaşık 123 milyon kişiyi evlerinden ettiği belirtildi.

“İklim kaynaklı felaketler insanları zor durumda bırakıyor, gıda sistemlerini yok ediyor ve kitlesel yerinden edilmelere neden oluyor” ifadelerine yer verilen raporda, mevcut krizlerin çözülmediğine vurgu yapıldı.

Raporda, bağışçıların cömert yardımlarına rağmen fon eksikliklerinin devam ettiği ve Kasım 2024’e kadar olan dönem için yapılan 50 milyar dolarlık çağrının yalnızca yüzde 43’ünün karşılandığı belirtildi.

Yetersiz finansmanın yardım çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulanan raporda, 2024’te Suriye’de gıda yardımında yüzde 80 azalma, Myanmar’da koruma hizmetlerinde kesintiler ve Yemen’de su ve sanitasyon yardımında azalmalar yaşandığı ifade edildi.

Raporda, 2024’ün, insani yardım çalışanları için 280’den fazla can kaybıyla en ölümcül yıl olduğu belirtilerek, “Bu zorluklara rağmen, insani yardım kuruluşları, 2024’te yaklaşık 116 milyon kişiye ulaşarak, hayati öneme sahip gıda, barınak, sağlık hizmeti, eğitim ve koruma hizmetleri sundu.” denildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir